Καλαβρύτων 7 & Δημοκρατίας , Νέο Ψυχικό, τηλ: 210 6713878, email: info@drkalantzis.gr
ΕΛΛENG google plus
Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας
Διευθυντής Οφθ/κής Κλινικής
St. James Hospital, Leeds, Μεγάλη Βρετανία

Βλεφαρίτιδα

Επισκόπηση:


Τι είναι η βλεφαρίτιδα;
Η βλεφαρίτιδα είναι μια σχετικά κοινή φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει το χείλος του βλεφάρου (το άκρο του βλεφάρου). Μπορεί να επηρεάσει τις ρίζες των βλεφαρίδων (αυτό αναφέρεται ως «πρόσθια βλεφαρίτιδα») ή την περιοχή ακριβώς πίσω από αυτές (αυτό αναφέρεται ως «οπίσθια βλεφαρίτιδα»). Στην «οπίσθια βλεφαρίτιδα», οι μικροσκοπικοί μεϊβομιανοί αδένες (αδένες υπεύθυνοι για την έκκριση μιας ελαιώδους ουσίας που βοηθά στη δημιουργία της στιβάδας των δακρύων) που βρίσκονται εντός των βλεφάρων μπορούν επίσης να επηρεαστούν (αυτό αναφέρεται ως «μεϊβομιανίτις») . Αυτό προκαλεί μια κρεμώδη απέκκριση πίσω από τις βλεφαρίδες.

Τι προκαλεί τη βλεφαρίτιδα;
Στους περισσότερους ασθενείς, η αιτία είναι άγνωστη. Στην «πρόσθια βλεφαρίτιδα» , η υπερβολική βακτηριακή δραστηριότητα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Η «οπίσθια βλεφαρίτιδα» παρατηρείται πιο συχνά στους ασθενείς με δερματικές παθήσεις όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και η ροδόχρους ακμή (η οποία προκαλεί ερυθρότητα του δέρματος στα μάγουλα και τη μύτη).

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της βλεφαρίτιδας;
Τα ακόλουθα συμπτώματα και σημεία είναι συχνά:

 • Ερυθρότητα και κνησμός των χειλέων των βλεφάρων
 • Ερεθισμός και συμπτώματα «ξηροφθαλμίας»
  Αυτό συμβαίνει επειδή, χωρίς επαρκείς ελαιώδεις εκκρίσεις στο δακρυϊκό φιλμ επί της επιφανείας του οφθαλμού, τα δάκρυα εξατμίζονται γρήγορα. Αυτό είναι συνήθως χειρότερο στο εξωτερικό περιβάλλον (ιδίως στον άνεμο) ή σε κλιματιζόμενο περιβάλλον. Ένας από τους στόχους της θεραπείας αποβλέπει στη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των λιπαρών εκκρίσεων των μεϊβομιανών αδένων (βλέπε παρακάτω).
 • Η υπερβολική δακρύρροια των οφθαλμών
  Ένα ανώμαλο φιλμ δακρύων (λόγω της ανεπάρκειας των λιπαρών εκκρίσεων των μεϊβομιανών) μπορεί να οδηγήσει σε εντοπισμένες περιοχές ξηρότητας στην επιφάνεια του οφθαλμού. Αυτό μπορεί να διεγείρει την υπερβολική παραγωγή του υδαρούς συστατικού των δακρύων, με τους ασθενείς μερικές φορές να περιγράφουν μια πολύ δυσάρεστη ‘’συνεχή ροή’’ των οφθαλμών. Ελλείψει των σωστών αναλογιών των βλεννωδών, υδαρών και ελαιωδών συστατικών των δακρύων, η υπερβολική δακρύρροια δεν λιπαίνει επαρκώς την επιφάνεια του οφθαλμού (τον κερατοειδή) και περαιτέρω κύκλοι υπερβολικής δακρύρροιας μπορούν να συμβούν ως αντανακλαστικό του κερατοειδούς.
 • Σχηματισμός «κύστης» εντός των βλεφάρων
  Με το κλείσιμο των πόρων οι οποίοι οδηγούν τα έλαια εντός των μεϊβομιανών αδένων στην επιφάνεια του οφθαλμού (αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε ψυχρότερα κλίματα), ο αδένας μπορεί να διαρραγεί προκαλώντας μια τοπική φλεγμονώδη αντίδραση στα εκτεθειμένα έλαια. Ανακριβώς ονομάζονται «κύστεις», οι διογκώσεις αυτές είναι στην πραγματικότητα εντοπισμένες φλεγμονώδεις αντιδράσεις στη συλλογή(ες) του ελαίου μέσα στο βλέφαρο. Οξέως, η «κύστη» μπορεί να γίνει φλεγμονώδης ή ακόμη να μολυνθεί, ενώ σε μερικές εβδομάδες η φλεγμονή είτε ιάται πλήρως ή αφήνει ένα υπολειπόμενο εξόγκωμα εντός του βλεφάρου (ένα «χαλάζιο» ή μια κύστη των»μεϊβομιανών αδένων»).
 • Απώλεια των βλεφαρίδων και εγκοπές του βλεφαρικού χείλους
  Αυτές οι αλλαγές μπορούν να συμβούν σε μακροχρόνια νόσο, αλλά μπορούν επίσης να επισυμβούν σε άλλες διαταραχές των βλεφάρων, και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η οφθαλμολογική εξέταση.

Είναι η βλεφαρίτιδα μια μόνιμη κατάσταση;
Όχι. Η διαταραχή τείνει να υποτροπιάζει και στη συνέχεια να υποχωρεί, ενώ στους περισσότερους ασθενείς δε διαρκεί περισσότερο από λίγες εβδομάδες.

Ποιοι παράγοντες επιδεινώνουν τη βλεφαρίτιδα;
Η βλεφαρίτιδα τείνει να είναι χειρότερη σε κρύες καιρικές συνθήκες, σε κλιματιζόμενο περιβάλλον, σε παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή, σε στέρηση ύπνου, σε χρόνια χρήση φακών επαφής, και σε περιπτώσεις αφυδάτωσης. Επίσης τείνει να επιδεινώνεται με την ταυτόχρονη παρουσία ενεργού νόσου του δέρματος, π.χ. ροδόχρους ακμή, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Τι εξετάσεις απαιτούνται στη βλεφαρίτιδα;
Η βλεφαρίτιδα είναι μια κλινική διάγνωση, αν και σε σοβαρές περιπτώσεις, ιδιαίτερα εάν ένα μόνο βλέφαρο φαίνεται να επηρεάζεται και αν η διάγνωση είναι σε αμφιβολία, μια χειρουργική βιοψία μπορεί να απαιτείται για να αποκλεισθεί η παρουσία ενός όγκου που πολύ σπάνια μπορεί να μιμηθεί τη βλεφαρίτιδα.

Θεραπεία:

Η αυστηρή υγιεινή των βλεφάρων είναι απαραίτητη και θα πρέπει να πραγματοποιείται πρωί και βράδυ για τις πρώτες 2-3 εβδομάδες και, στη συνέχεια, τουλάχιστον μία φορά κάθε μέρα επ' αόριστον για να κρατήσει τη φλεγμονή υπό έλεγχο.

Υπάρχουν 3 βήματα που απαιτούνται για την αποτελεσματική υγιεινή των βλεφάρων:

 1. Η εφαρμογή θερμότητας
 2. Μασάζ
 3. Καθαριότητα

Εφαρμογή θερμότητας:
Θερμότητα που εφαρμόζεται στα βλέφαρα για 5 λεπτά:
Βοηθά να μαλακώνει το δέρμα και τις κρούστες που είναι προσκολλημένες στα βλέφαρα/βλεφαρίδες
Βοηθά να αποφραχθούν οι πόροι των μεϊβομιανών αδένων
Η παραδοσιακή μέθοδος είναι να εφαρμοστεί μια καυτή υγρή κομπρέσα ή βαμβακερό επίθεμα στα κλειστά βλέφαρα.
Αυτό είναι κάπως κουραστικό, επειδή η κομπρέσα ή το βαμβακοφόρο επίθεμα ψύχονται γρήγορα και θα πρέπει να θερμαίνονται επανειλημμένα σε ζεστό νερό.Το EyeBag ™ είναι μια πολύ πιο εύκολη και αποτελεσματική μέθοδος εφαρμογής θερμότητας, διότι παρέχει παρατεταμένη θερμότητα για 5-10 λεπτά ( www.eyebagcompany.com).

Μασάζ:
Κάντε μασάζ στα βλέφαρα με το δείκτη σας αμέσως μετά την εφαρμογή της θερμότητας.
Το μασάζ βοηθά να βγει έξω το ελαιώδες υγρό από τους μεϊβομιανούς αδένες και συντελεί στη σταθεροποίηση του δακρυϊκού φιλμ επί της επιφανείας του οφθαλμού.
Κάντε μασάζ στο άνω βλέφαρο και το κάτω βλέφαρο ελαφρά προς το μάτι. Θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 5 έως 10 φορές για περίπου 30 δευτερόλεπτα αμέσως μετά την εφαρμογή της θερμότητας.
Το μασάζ θα πρέπει να είναι ούτε πολύ ήπιο, ούτε πολύ δυνατό. Θα πρέπει να είναι σχετικά άνετο και δεν πρέπει να πιέσετε αρκετά σκληρά για να μην βλάψετε πραγματικά το μάτι σας κάτω από τα κλειστά βλέφαρα.

Καθαριότητα:
Μετά την εφαρμογή θερμότητας και μασάζ, καθαρίστε τα βλέφαρα. Μαντηλάκια Blephaclean ® δύο φορές την ημέρα για 1 ή 2 εβδομάδες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να επιτευχθεί γρήγορος έλεγχος της βλεφαρίτιδας. (Αυτά τα μαντηλάκια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην απομάκρυνση του make-up από τα μάτια, την αποφυγή ερεθισμού / αλλεργίας που σχετίζεται με άλλα καλλυντικά για την αφαίρεση του make-up από τα μάτια). Το διάλυμα Blephasol ® σε μια μπατονέτα μια φορά ημερησίως μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως ημερήσια συντήρηση για να κρατήσει τα χείλη του βλεφάρου καθαρά.

Αντιβιοτική αλοιφή:
Σε σοβαρές βλεφαρίτιδες ένα τοπικό αντιβιοτικό μπορεί να εφαρμοστεί στα βλεφαρικά χείλη μετά την εκτέλεση της υγιεινής του βλεφάρου για μια περίοδο 2 εβδομάδων. Αυτό μπορεί να μειώσει τα βακτήρια που συμβάλλουν στην φλεγμονή του βλεφαρικού χείλους και να καταστεί ευκολότερο να ελεγχθεί η βλεφαρίτιδα, χρησιμοποιώντας την θεραπεία που περιγράφεται παραπάνω.
Αλοιφές / σταγόνες που περιέχουν στεροειδή δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εκτός εάν χορηγηθούν από οφθαλμίατρο.

Από του στόματος αντιβιοτικά:
Κάποιες φορές αν η οπίσθια βλεφαρίτιδα δεν μπορεί να ελεγχθεί με τοπική θεραπεία, όπως περιγράφεται παραπάνω, χρειάζεται μια θεραπεία με από του στόματος δοξυκυκλίνη για 12 εβδομάδες (συνήθως 100mg λαμβάνεται από το στόμα μία φορά ημερησίως), καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με βλεφαρίτιδα.
Υποσημείωση: Η αγωγή αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποιο άλλο κολλύριο;
Εφόσον η βλεφαρίτιδα προκαλεί ανωμαλία στα δάκρυα, τα τεχνητά δάκρυα μπορεί να ανακουφίσουν τον ερεθισμό, ακόμα και όταν τα μάτια σας δακρύζουν (τα μάτια μπορούν να δακρύσουν σαν αντανακλαστική αντίδραση στην ξηροφθαλμία ή λόγω ανωμαλίας του δακρυϊκού φιλμ). Αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται το λιγότερο 4 φορές την ημέρα για να αποφευχθούν τα συμπτώματα και όχι μόνο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σκευασμάτων τεχνητών δακρύων για να διαλέξετε. Είναι ουσιώδες να χρησιμοποιείτε σταγόνες χωρίς συντηρητικά.
Χωρίς συντηρητικά: σταγόνες Hyabak, Hylotears, Hylotears Forte, σταγόνες Systane χωρίς συντηρητικά, Viscotears χωρίς συντηρητικά, Celluvisc ή Liquifilm δάκρυα χωρίς συντηρητικά.