Καλαβρύτων 7 & Δημοκρατίας , Νέο Ψυχικό, τηλ: 210 6713878, email: info@drkalantzis.gr
ΕΛΛENG google plus
Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας
Διευθυντής Οφθ/κής Κλινικής
St. James Hospital, Leeds, Μεγάλη Βρετανία

Κερατόκωνος

Ο κερατόκωνος είναι μια κατάσταση κατά την οποία το φυσιολογικά στρογγυλό σχήμα του κερατοειδούς παραμορφώνεται και μια διόγκωση δίκην-κώνου αναπτύσσεται, με αποτέλεσμα μια σημαντική οπτική εξασθένηση. Η εξέλιξη του είναι γενικά αργή και μπορεί να σταματήσει σε οποιοδήποτε στάδιο από ήπιο έως σοβαρό. Καθώς εξελίσσεται, ο κερατοειδής εξογκώνεται και λεπταίνει, γίνεται ανώμαλος και ορισμένες φορές σχηματίζει ουλές.

 

Δεν είναι μια από τις πιο κοινές οφθαλμολογικές παθήσεις, αλλά δεν είναι με κανένα τρόπο σπάνια. Έχει εκτιμηθεί ότι συμβαίνει σε 1 κάθε 2.000 άτομα στο γενικό πληθυσμό. Η ασθένεια συνήθως εμφανίζεται στους νέους κατά την εφηβεία ή στα επόμενα νεανικά τους έτη. Συναντάται σε όλα τα μέρη του κόσμου, χωρίς γνωστό αξιοσημείωτο γεωγραφικό, πολιτιστικό ή κοινωνικό μοτίβο.

 

Η πρώτη ένδειξη του κερατόκωνου στον ασθενή είναι μια θόλωση και παραμόρφωση της όρασης όπου στα πρώτα στάδια μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά τα οποία απαιτούν συχνές αλλαγές στη διόρθωση του αστιγματισμού τους. Η συνεχιζόμενη λέπτυνση του κερατοειδούς συνήθως εξελίσσεται αργά για 5 έως 10 χρόνια και στη συνέχεια τείνει να σταματήσει. Μερικές φορές, είναι ταχέως εξελισσόμενη και, σε προχωρημένο στάδιο, ο ασθενής μπορεί να βιώσει μια ξαφνική θόλωση της όρασης στον έναν οφθαλμό η οποία καθαρίζει σε μια περίοδο εβδομάδων ή μηνών. Αυτό ονομάζεται ‘’οξύς ύδρωπας’’ και οφείλεται στην αιφνίδια εισροή υγρού μέσα στον κερατοειδή. Σε προχωρημένες περιπτώσεις επιφανειακές ουλές σχηματίζονται στην κορυφή του εξογκώματος του κερατοειδούς με αποτέλεσμα περαιτέρω μείωση της όρασης.

 

Στα πρώτα στάδια του κερατόκωνου, τα απλά γυαλιά οράσεως μπορούν να διορθώσουν την ήπια μυωπία και τον αστιγματισμό. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι αερο-διαπερατοί φακοί επαφής είναι ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί η όραση επαρκώς, και τον περισσότερο καιρό είναι μια μόνιμη θεραπεία. Πρέπει να γίνει εφαρμογή με μεγάλη προσοχή και οι περισσότεροι ασθενείς με κερατόκωνο χρειάζονται συχνές εξετάσεις και συχνές αλλαγές φακών επαφής για να επιτευχθεί καλή όραση.

 

Mια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την θεραπεία του κερατόκωνου είναι το Cross - Linking ή αλλιώς μέθοδος διασύνδεσης του κολλαγόνου του κερατοειδούς. Στη μέθοδο αυτήν προσπαθούμε να επέμβουμε στο κολλαγόνο του κερατοειδούς με την χρήση βιταμίνης ριβοφλαβίνης B2, αλλά και κατάλληλη χρήση φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος (UV-A) ώστε να επηρεάσουμε τις ελαστικές ιδιότητες του κερατοειδή, για να πάψει να είναι χαλαρός όπως είναι στην περίπτωση του κερατόκωνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο κερατοειδής να σκληρύνει και να μην χάσει την μορφή του με την εξέλιξη της ασθένειας. Το cross-linking είναι η μόνη μη-επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου.

 

Σε μόνο 10 % των περιπτώσεων κερατόκωνου η μεταμόσχευση κερατοειδούς καθίσταται αναγκαία. Σε αυτή τη διαδικασία ένα μεγάλο μέρος του κεντρικού κερατοειδούς του ασθενούς με κερατόκωνο απομακρύνεται και αντικαθίσταται με τον κερατοειδή χιτώνα ενός πρόσφατα αποθανόντος προσώπου.