Καλαβρύτων 7 & Δημοκρατίας , Νέο Ψυχικό, τηλ: 210 6713878, email: info@drkalantzis.gr
ΕΛΛENG google plus
Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας
Διευθυντής Οφθ/κής Κλινικής
St. James Hospital, Leeds, Μεγάλη Βρετανία

Μαύροι κύκλοι

Αυτή η νέα μη χειρουργική θεραπεία είναι κατάλληλη για ασθενείς με μαύρους κύκλους στο κάτω βλέφαρο. Στο κάτω βλέφαρο η αποδυνάμωση των υποστηρικτικών ιστών, και στην περιοχή της παρειάς (στη μεσότητα του προσώπου) η απώλεια μαλακού ιστού, έχουν την τάση να τονίζουν την εμφάνιση του οστέινου χείλους του οφθαλμικού κόγχου, όπου βρίσκεται μεταξύ του κάτω βλεφάρου και της παρειάς (επίσης αναφέρεται ως δακρυϊκή αύλακα). Τονίζεται, επίσης, από την εμφάνιση σάκων λίπους του κάτω βλεφάρου (σακούλες) και μαζί αυτές οι αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε μαύρους κύκλους.

Δεν είναι όλοι οι ασθενείς, οι οποίοι παραπονούνται για μαύρους κύκλους του κάτω βλεφάρου, κατάλληλοι για χειρουργική βελτίωση, συνήθως με τη μορφή μιας βλεφαροπλαστικής του κάτω βλεφάρου. Η χρήση ενέσεων στην δακρυϊκή αύλακα προσφέρει σε ορισμένους ασθενείς μια λιγότερο επεμβατική εναλλακτική θεραπεία για το πρόβλημά τους. Δεν είναι κατάλληλες, όμως, για τους ασθενείς που έχουν πολύ χαλαρό δέρμα στα κάτω βλέφαρα ή πολύ έντονες σακούλες κάτω από τα μάτια. Αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

Αν και η χρήση υλικών πλήρωσης μαλακών ιστών σε άλλες περιοχές του προσώπου είναι καθιερωμένες και συνδέονται με υψηλή ικανοποίηση των ασθενών, η χρήση τους για τη διαχείριση των μαύρων κύκλων έχει αποδειχθεί ότι είναι η καταλληλότερη νέα εφαρμογή.

Η θεραπεία περιλαμβάνει μια σειρά από μικρο- ενέσεις κατά μήκος της γραμμής της αύλακας. Στη συνέχεια γίνεται απαλό μασάζ της περιοχής για να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη κατανομή της γέλης. Η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο, προσφέρει άμεσο αισθητικό αποτέλεσμα και μια πολύ σύντομη περίοδο ανάρρωσης. Η διάρκεια του αποτελέσματος διαρκεί περίπου 9-12 μήνες. Η θεραπεία είναι συνήθως ανώδυνη, αν και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν μια ήπια ενόχληση κατά τη διάρκεια του απαλού μασάζ που απαιτείται για να δημιουργηθεί ένα ομαλό περίγραμμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Περιστασιακές ανωμαλίες του περιγράμματος μπορούν να συμβούν. Αυτές αντιμετωπίζονται με μασάζ. Εάν ένας ασθενής δεν είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα, το υλικό μπορεί εύκολα και γρήγορα να διαλυθεί χρησιμοποιώντας υαλουρονιδάση. Μπορεί να παρουσιαστεί εκχύμωση και ήπιο οίδημα, αλλά αυτά συνήθως υποχωρούν μέσα σε μία εβδομάδα. Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της εκχύμωσης είναι σκόπιμο να διακοπεί η χρήση ασπιρίνης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από τη θεραπεία υπό την προϋπόθεση ότι είναι ιατρικά.