Καλαβρύτων 7 & Δημοκρατίας , Νέο Ψυχικό, τηλ: 210 6713878, email: info@drkalantzis.gr
ΕΛΛENG google plus
Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας
Διευθυντής Οφθ/κής Κλινικής
St. James Hospital, Leeds, Μεγάλη Βρετανία

Πτερύγιο

Τι είναι ένα πτερύγιο;

Το πτερύγιο είναι ένας παθολογικός ιστός σχήματος πτερυγίου επί του επιπεφυκότα και του κερατοειδούς χιτώνα, ο οποίος είναι το διαφανές παράθυρο στο μπροστινό μέρος του οφθαλμού. Εμφανίζεται πιο συχνά σε ανθρώπους που έχουν ζήσει σε θερμό σκονισμένο περιβάλλον ή έχουν εργαστεί σε εξωτερικούς χώρους για πολλά χρόνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ξηρότητα του οφθαλμού. Δεν είναι ένας καρκίνος, αλλά μπορεί να μεγαλώσει σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.

Πώς ένα πτερύγιο επηρεάζει το μάτι;

Στα πρώτα στάδια, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται ενόχληση και το μάτι να φαίνεται λίγο κόκκινο, αλλά η όραση είναι ανεπηρέαστη. Ωστόσο, εάν το πτερύγιο μεγαλώσει πολύ, μπορεί να θολώνει την όραση, αν και αυτό είναι ασυνήθιστο.

Τι θεραπεία υπάρχει για το πτερύγιο;

Εάν το πτερύγιο είναι μικρό, δεν απαιτείται καμία θεραπεία. Αν το μάτι έχει ενόχληση, ενυδατικές σταγόνες και/ή αλοιφή μπορεί να βοηθήσουν.

Αν το πτερύγιο προχωρήσει μέχρι το κορικό χείλος ή αν έχει μεγαλώσει και είναι πολύ ενοχλητικό, πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Ποια είναι η χειρουργική επέμβαση για το πτερύγιο;

Γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία και δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο. Το μάτι αναισθητοποιείται με σταγόνες και μια ένεση. Γίνεται απόξεση του πτερυγίου από τον κερατοειδή και τον σκληρό χιτώνα (το λευκό του ματιού). Ένα κομμάτι του επιπεφυκότα κάτω από το άνω βλέφαρο αφαιρείται και μεταμοσχεύεται επάνω στον γυμνό σκληρό χιτώνα, αλλά ο κερατοειδής χιτώνας αφήνεται να επουλωθεί από μόνος του. Χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα, Αυτά αλλά θα πρέπει να αφαιρεθούν μετά από 2 εβδομάδες. Ο οφθαλμός θα πρέπει να καλύπτεται με ένα οφθαλμικό κάλυμμα για τις πρώτες 24 ώρες.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σταγόνες στο μάτι μόλις αφαιρεθεί ο επίδεσμος. Αυτές οι σταγόνες πρέπει να συνεχιστούν για αρκετές εβδομάδες.

Ο οφθαλμός ενδέχεται να είναι ερεθισμένος για λίγες μέρες. Μπορείτε να πάρετε παυσίπονα για την ύφεση πιθανού άλγους στον οφθαλμό.

Τι προβλήματα μπορέι να υπάρχουν μετά την επέμβαση;

Άλγος.Αυτό θα πρέπει να ηρεμήσει μέσα σε λίγες ημέρες με παυσίπονα

Ερυθρότητα.Το μάτι μπορεί να φαίνεται πιο κόκκινο για λίγες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά θα βελτιωθεί σταδιακά με το χρόνο.

Υποτροπή.Το πτερύγιο μπορεί να εμφανιστεί ξανά (