Καλαβρύτων 7 & Δημοκρατίας , Νέο Ψυχικό, τηλ: 210 6713878, email: info@drkalantzis.gr
ΕΛΛENG google plus
Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας
Διευθυντής Οφθ/κής Κλινικής
St. James Hospital, Leeds, Μεγάλη Βρετανία

Μετεγχειρητική αγωγή

Η μετεγχειρητική περίοδος ανάρρωσης (η περίοδος μετά την αφαίρεση καταρράκτη) είναι συνήθως μικρή. Ο ασθενής πρέπει να χρησιμοποιήσει δύο ειδών οφθαλμικών σταγόνων (αντιβιοτικές και σταγόνες στεροειδών) για 4 εβδομάδες, προκειμένου να προληφθεί η μόλυνση (π.χ. ενδοφθαλμίτιδα).

Ο ασθενής μπορεί συνήθως να περπατήσει την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, αλλά καλό είναι να κινείται με προσοχή και να αποφύγει την υπερβολική προσπάθεια ή την άρση βαρών για περίπου ένα μήνα. Ο οφθαλμός είναι συνήθως κλεισμένος την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης και το προστατευτικό οφθαλμικό κάλυμμα αφαιρείται λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Κατά την επέμβαση, ο καταρρακτικός φακός αφαιρείται και αντικαθίσταται με ένα τεχνητό φακό, που είναι γνωστός ως ενδοφθάλμιος φακός, ο οποίος παραμένει στον οφθαλμό μόνιμα. Οι ενδοφθάλμια φακοί είναι συνήθως μονοεστιακοί , διορθώνοντας είτε την μακρινή ή την κοντινή όραση, όμως υπάρχουν και οι πολυεστιακοί που φακοί μπορούν να εμφυτεύονται για τη βελτίωση της κοντινής και της μακρινής όρασης ταυτόχρονα. Ωστόσο, αυτοί οι φακοί μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα μη ικανοποιητικής όρασης.