Καλαβρύτων 7 & Δημοκρατίας , Νέο Ψυχικό, τηλ: 210 6713878, email: info@drkalantzis.gr
ΕΛΛENG google plus
Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας
Διευθυντής Οφθ/κής Κλινικής
St. James Hospital, Leeds, Μεγάλη Βρετανία

Χειρουργική αντιμετώπιση

Τι είναι ο καταρράκτης;
Ο φυσιολογικός φακός σάς βοηθά να δείτε καθαρά, εστιάζοντας τις ακτίνες φωτός οι οποίες εισέρχονται στο μάτι σας. Ο καταρράκτης εμφανίζεται όταν ο φυσικός φακός θολώνει. Αυτό συνήθως προκαλείται από τη γήρανση. Ο καταρράκτης προκαλεί θολή όραση ή αλλάζει την εστίαση του οφθαλμού σας. Ο χειρουργός σας θα σας αξιολογήσει και θα σας ενημερώσει εάν η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι απαραίτητη για εσάς.

Ποια είναι τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης;
Εάν η χειρουργική επέμβαση είναι επιτυχής, η όρασή σας θα βελτιωθεί.

Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις έναντι της χειρουργικής επέμβασης;
Η αλλαγή γυαλιών μποροεί να βελτιώσοει την όρασή σας σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, εάν ο καταρράκτης είναι πολύ προχωρημένος, τα γυαλιά δε θα βοηθήσουν. Σε αυτή την περίπτωση, η χειρουργική επέμβαση είναι επιβεβλημένη για να αποκατασταθεί η όρασή σας.

Τι θα συμβεί εάν αποφασίσω να μην κάνω την επέμβαση;
Ο καταρράκτης συνήθως επιδεινώνεται βραδέως. Αφήνοντας όμως ένα καταρράκτη χωρίς θεραπεία αν και δεν απειλείται η όρασή σας αμέσως, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητά σας. Εάν ο καταρράκτης επιδεινωθεί σημαντικά, η όρασή σας θα γίνει σταδιακά χειρότερη έως ότου θα έχετε χαμηλή υπολειπόμενη όραση.

Τι περιλαμβάνει η εγχείρηση;
Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη συνήθως εκτελείται με τη χρήση οφθαλμικών σταγόνών τοπικού αναισθητικού. και διαρκεί συνήθως 15-20 λεπτά. Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση του καταρράκτη και την αντικατάστασή του με ένα εμφύτευμα τεχνητού φακού. Ο χειρουργός σας θα κάνει μια μικρή τομή στο άκρο του κερατοειδούς, ο οποίος είναι το διαυγές μέρος στο πρόσθιο μέρος του οφθαλμού σας που καλύπτει την ίριδα και την κόρη. Θα σπάσει τον καταρράκτη σε μικρά κομμάτια με τη χρήση υπερήχων (ηχητικά κύματα), και στη συνέχεια θα τον αφαιρέσει από τον οφθαλμό σας μέσω της μικρής τομής. Εν συνεχεία, θα εισάγει το εμφύτευμα του φακού πίσω από την ίριδα στον ίδιο σάκο (ή κάψα), που στηρίζει το φυσικό φακό στη θέση του.

Τι πρέπει να κάνω σχετικά με τα φάρμακά μου;
Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο χειρουργός σας γνωρίζει τα φάρμακα που λαμβάνετε και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του. Μπορεί να χρειαστεί να διακόψετε τη λήψη βαρφαρίνης, κλοπιδογρέλης ή ταμσουλοσίνης πριν από την επέμβαση.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω να γίνει η επέμβαση με επιτυχία;
Εάν η επέμβασή σας πραγματοποιηθεί με τοπικές αναισθητικές σταγόνες, θα πρέπει να είστε σε ακίνητη και οριζόντια θέση κατά τη διάρκεια της. Εάν δεν μπορείτε να ξαπλώσετε σε οριζόντια θέση, θα πρέπει να ενημερώσετε το χειρουργό σας. Το πρόσωπό σας θα καλυφθεί με ένα πεδίο για να επιτρέψει στον χειρουργό σας να εργαστεί σε μια αποστειρωμένη επιφάνεια. Aέρας θα διοχετεύεται απαλά προς τη μύτη σας. Εάν είστε κλειστοφοβικός, θα πρέπει να ενημερώσετε τον χειρουργό σας.