Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας
Διευθυντής Οφθ/κής Κλινικής
St. James Hospital, Leeds, Μεγάλη Βρετανία

Βλεφαροπλαστική

Τι είναι η βλεφαροπλαστική ;
Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση για την αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος και του λίπους από τα βλέφαρά σας και για τη σύσφιξη του δέρματος και των μαλακών ιστών γύρω από τα μάτια σας. Ο χειρουργός σας θα σας αξιολογήσει και θα σας ενημερώσει αν μια βλεφαροπλαστική είναι κατάλληλη για εσάς.

Είναι η βλεφαροπλαστική κατάλληλη για μένα;
Καθώς μεγαλώνετε, το δέρμα σας χάνει την ελαστικότητά του (εκτάνυση) και η βαρύτητα τραβά προς τα κάτω τους μαλακούς ιστούς των βλεφάρων σας, με αποτέλεσμα να κρεμάνε. Μικρές σακούλες λίπους πίσω από τον ιστό του βλεφάρου μπορεί να προπίπτουν προς τα εμπρός μέσω της εξασθένισης των μυών, κάνοντας τα μάτια να φαίνονται κουρασμένα και πρησμένα. Περίσσεια δέρματος του άνω βλεφάρου μπορεί μερικές φορές να κρέμεται αρκετά χαμηλά ώστε να παρεμβαίνει στην όρασή σας και να σας κάνει να δείχνετε μεγαλύτεροι. Το δέρμα στο κάτω βλέφαρο μπορεί να χάσει τον τόνο του, να κρεμάσει και να αναπτύξει ρυτίδες, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πρησμένο λόγω της διόγκωσης από τις σακούλες λίπους. Μια βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τις ρυτίδες και το πρήξιμο.

Ποια είναι τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης;
Μια επιτυχημένη επέμβαση, θα κάνει το πρόσωπό σας να φαίνεται νεότερο και πιο φωτεινό. Εάν το άνω βλέφαρό σας εμποδίζει το οπτικό σας πεδίο, η όρασή σας θα βελτιωθεί μετά από μια βλεφαροπλαστική.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν μια βλεφαροπλαστική νιώθουν πιο άνετα με την εμφάνισή τους.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση;
Η βλεφαροπλαστική είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της χαλάρωσης στα βλέφαρά σας. Ο χειρουργός σας είναι σε θέση να αξιολογήσει την κατάσταση του δέρματός σας και ανάλογα να σας προτείνει τη χρήση λέιζερ για ανάπλαση του δέρματος, όπου ένα λέιζερ χρησιμοποιείται για να κάψει απαλά την επιφάνεια του δέρματός σας με έναν ελεγχόμενο τρόπο. Νέο, πιο απαλό και λιγότερο ρυτιδωμένο δέρμα επουλώνεται στη θέση του παλιού. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο και η διαδικασία δεν είναι συνήθως κατάλληλη, εάν έχετε σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Μια ένεση Botox μπορεί να εξομαλύνει τις λεπτές ρυτίδες.

Τι περιλαμβάνει η εγχείρηση;
Μια βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου γίνεται συνήθως χρησιμοποιώντας τοπικό αναισθητικό το οποίο εγχέετε στο βλέφαρο. Η βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου γίνεται υπό τοπική αναισθησία και μέθη. Η αμφοτερόπλευρη επέμβαση διαρκεί συνήθως μεταξύ μίας και μιάμισης ώρας.

Βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου - Ο χειρουργός σας θα κάνει μια τομή στη φυσική πτυχή του δέρματος ακριβώς πάνω από το βλέφαρό σας και θα αφαιρέσει οποιαδήποτε περίσσεια δέρματος και λίπους.

Βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου - Σε ορισμένους ασθενείς, όπου το πρόβλημα δεν αφορά την περίσσεια δέρματος, ο χειρουργός σας θα εκτελέσει την επέμβαση με τομές που γίνονται στο εσωτερικό του βλεφάρου. Είτε θα αφαιρέσει τα σακουλάκια λίπους ή θα ενισχύσει τους μύες. Στο τέλος της επέμβασης, ο χειρουργός σας θα κλείσει τις τομές με ράμματα.

Τι πρέπει να κάνω σχετικά με την φαρμακευτική μου αγωγή;
Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο χειρουργός σας γνωρίζει για την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε να παίρνετε βαρφαρίνη, κλοπιδογρέλη, ασπιρίνη ή άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καθώς υπάρχει πιθανότητα να σας προκαλέσουν αιμορραγία μετά την επέμβαση.

Τι επιπλοκές μπορούν να συμβούν;
The healthcare team will try to make your operation as safe as possible. However, complications can happen. Some of these can be serious and can even cause death. You should ask your doctor if three is anything you do not understand. Any numbers which relate to risk are from studies of people who have had this operation Your doctor may be able to tell you if the risk of a complication is higer of lower for you.

  1. Γενικές επιπλοκές κάθε επέμβασης
   1α Άλγος. Το άλγος μετά από μια βλεφαροπλαστική θα πρέπει να είναι ήπιο και συνήθως αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη και μόνο. Το βλέφαρό σας μπορεί να το αισθάνεστε λίγο περίεργο.
   1β Αιμορραγία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ή μετά. Η αιμορραγία θα πρέπει να είναι ήπια. Το μάτι σας μπορεί να φαίνεται μελανιασμένο και το βλέφαρό σας μπορεί να είναι οιδηματώδες, αλλά αυτό εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών. Αν έχετε οποιαδήποτε αιμορραγία μετά, θα πρέπει να πιέσετε σταθερά πάνω στο τραύμα για λίγα λεπτά με μια καθαρή γάζα.
   1γ Λοίμωξη της χειρουργικης τομής (πληγής). Αν το βλέφαρό σας πρηστεί και γίνει επώδυνο λίγες μέρες μετά την επέμβαση, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Συνήθως μια λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.
  2. Ειδικές επιπλοκές αυτής της επέμβασης

 

  Αισθητικά προβλήματα. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς ακριβώς οι πληγές θα επουλωθούν. Παρά το γεγονός ότι η ουλή θα είναι ορατή αρχικά, θα εξασθενίσει σημαντικά συνήθως εντός τριών μηνών και θα γίνει σχεδόν αόρατη.

Πόσο σύντομα θα αναρρώσω;
Μπορεί να χρειαστείτε οφθαλμικά καλύμματα για τα μάτια σας και παγοκύστες στα βλέφαρά σας για την πρώτη ημέρα ώστε να μειωθεί οποιαδήποτε εκχύμωση ή οίδημα. Είναι συχνό να έχετε υγρά μάτια και να αισθάνεστε αίσθηση άμμου στα μάτια σας για τις πρώτες μία με δύο ημέρες. Ο χειρουργός σας θα σας συνταγογραφήσει ειδικές οφθαλμικές ενυδατικές σταγόνες για να βοηθήσουν στη μείωση της ενόχλησης.

Επιστρέφοντας στις συνήθεις δραστηριότητες
Δεν πρέπει να οδηγείτε, να χειρίζεστε μηχανήματα (αυτό περιλαμβάνει και το μαγείρεμα) ή να κάνετε τυχόν επικίνδυνες δραστηριότητες για τουλάχιστον 24 ώρες και όχι μέχρι να αναρρώσετε πλήρως αισθανόμενοι κινητικότητα και συντονισμό. Αν λάβατε μέθη, θα πρέπει επίσης να μην υπογράψετε νομικά έγγραφα ή να πιείτε αλκοόλ για τουλάχιστον 24 ώρες.
Για την πρώτη εβδομάδα, θα πρέπει να αποφεύγετε οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα και να προσπαθήσετε να κρατήσετε το κεφάλι σας ψηλά. Δεν θα πρέπει να σκύψετε κάτω και θα πρέπει να κοιμόσαστε με επιπλέον μαξιλάρια. Δεν πρέπει να φοράτε μεικ-απ ματιών για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες και θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε την έκθεση του προσώπου σας στον ήλιο.
Μπορείτε να καθαρίσετε απαλά τα μάτια σας, χρησιμοποιώντας μια υγρή γάζα.
Η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε στις φυσιολογικές δραστηριότητες το συντομότερο δυνατό.
Μην οδηγείτε έως ότου είστε σίγουροι για έλεγχο του οχήματος και πάντα συμβουλευτείτε τον σας.

Το μέλλον
Ο χειρουργός σας θα φροντίσει να έχετε επανεξεταστείτε ώστε να ελέγχεται η πρόοδός σας. Χρειάζονται συνήθως μερικές εβδομάδες ώστε τα βλέφαρα σας να φαίνονται και να τα αισθάνεστε πιο φυσικά, και για να μειωθεί το οίδημα.
Τα αποτελέσματα μιας βλεφαροπλαστικής διαρκούν συνήθως για 8-10 χρόνια και μερικές φορές μπορεί να είναι μόνιμα. Το πρόσωπό σας θα συνεχίζει να μεγαλώνει, αλλά θα φαίνεστε πάντα νεότεροι από ότι αν δεν είχατε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Newsletter