Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας
Διευθυντής Οφθ/κής Κλινικής
St. James Hospital, Leeds, Μεγάλη Βρετανία

Βλεφαροπλαστική

Τι είναι η βλεφαροπλαστική ;

Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση για την αφαίρεση του χαλαρού δέρματος και του λίπους από τα βλέφαρά και βοηθά στη σύσφιξη του δέρματος και των ιστών γύρω από τα μάτια.

Είναι η βλεφαροπλαστική κατάλληλη για μένα;

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και η βαρύτητα τραβά προς τα κάτω τα βλέφαρα, με αποτέλεσμα να κρεμάνε. Μικρές σακούλες λίπους εμφανίζονται κάνοντας τα μάτια να φαίνονται κουρασμένα και πρησμένα. Περίσσεια δέρματος του άνω βλεφάρου μπορεί μερικές φορές να κρέμεται αρκετά χαμηλά ώστε να παρεμβαίνει στην όραση και να προκαλεί βάρος και κούραση, ενώ μας κάνει να δείχνουμε μεγαλύτεροι. Το δέρμα στο κάτω βλέφαρο μπορεί να χαλαρώσει και να αναπτύξει ρυτίδες, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πρησμένο λόγω της διόγκωσης από τις σακούλες λίπους. Μια βλεφαροπλαστική μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τις ρυτίδες και το πρήξιμο. Ο χειρουργός σας θα σας εξετάσει και θα σας ενημερώσει αν μια βλεφαροπλαστική είναι κατάλληλη για εσάς.

Ποια είναι τα οφέλη της βλεφαροπλαστικής;

Μια επιτυχημένη επέμβαση, θα κάνει το πρόσωπό σας να φαίνεται νεότερο και πιο φωτεινό. Εάν το άνω βλέφαρό σας εμποδίζει το οπτικό σας πεδίο, η όρασή σας θα βελτιωθεί μετά από μια βλεφαροπλαστική.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν μια βλεφαροπλαστική νιώθουν πιο άνετα με την εμφάνισή τους.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση;

Η βλεφαροπλαστική είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της χαλάρωσης στα βλέφαρα. Ο χειρουργός σας είναι σε θέση να αξιολογήσει την κατάσταση του δέρματος και ανάλογα να σας προτείνει τη χρήση λέιζερ για ανάπλαση του δέρματος, όπου ένα λέιζερ χρησιμοποιείται για να κάψει απαλά την επιφάνεια του δέρματός σας με έναν ελεγχόμενο τρόπο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο και η διαδικασία δεν είναι συνήθως κατάλληλη, εάν έχετε σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Εναλλακτικά, ενέσεις Botox μπορούν να εξομαλύνουν τις λεπτές ρυτίδες.

Τι περιλαμβάνει η εγχείρηση της βλεφαροπλαστικής;

Μια βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου γίνεται χρησιμοποιώντας τοπικό αναισθητικό το οποίο εγχέεται στο βλέφαρο. Η βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου γίνεται υπό τοπική αναισθησία και μέθη. Η αμφοτερόπλευρη επέμβαση διαρκεί συνήθως μεταξύ μίας και μιάμισης ώρας. Δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο μετά το τέλος της επέμβασης.

Βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου - Ο χειρουργός σας θα κάνει μια τομή στη φυσική πτυχή του δέρματος ακριβώς πάνω από το βλέφαρό σας και θα αφαιρέσει οποιαδήποτε περίσσεια δέρματος και λίπους. (Εικ. 1 & 2)

Βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου - Σε ορισμένους ασθενείς, όπου το πρόβλημα δεν αφορά την περίσσεια δέρματος, ο χειρουργός σας θα εκτελέσει την επέμβαση με τομές που γίνονται στο εσωτερικό του βλεφάρου. Είτε θα αφαιρέσει τα σακουλάκια λίπους ή θα ενισχύσει τους μύες. Στο τέλος της επέμβασης, ο χειρουργός σας θα κλείσει τις τομές με ράμματα. (Εικ. 3 & 4)

Τι πρέπει να κάνω σχετικά με την φαρμακευτική μου αγωγή;

Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο χειρουργός σας γνωρίζει τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε να παίρνετε κάποια αντιπηκτικά φάρμακα (π.χ. βαρφαρίνη, κλοπιδογρέλη, ασπιρίνη) λίγες μέρες πριν την επέμβαση.

Είναι ασφαλής επέμβαση η βλεφαροπλαστική;

Ναι! Φυσικά όλες οι ιατρικές επεμβάσεις ενέχουν ένα ποσοστό κινδύνου. Ωστόσο, τα προβλήματα μετά από μια βλεφαροπλαστική είναι πολύ σπάνια. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει σχετικά.

Πόσο σύντομα θα αναρρώσω;

Την πρώτη ημέρα θα χρησιμοποιήσετε ψυχρά επιθέματα/παγοκύστες ώστε να μειωθεί η οποιαδήποτε εκχύμωση ή οίδημα. Ο χειρουργός θα σας συνταγογραφήσει ειδικές οφθαλμικές ενυδατικές σταγόνες και μια αντιβιοτική αλοιφή. Δεν πρέπει να οδηγείτε ή να χειρίζεστε μηχανήματα για τις πρώτες 24 ώρες. 
Την πρώτη εβδομάδα, θα πρέπει να αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση (π.χ. γυμναστήριο) και δεν πρέπει να φοράτε μέικ-απ ματιών για δύο εβδομάδες. 
Μπορείτε να καθαρίσετε απαλά τα μάτια σας, χρησιμοποιώντας μια υγρή γάζα. 
Ο χειρουργός σας θα φροντίσει να επανεξεταστείτε σε 10 ημέρες για να αφαιρεθούν τα ράμματα της επέμβασης. Χρειάζονται συνήθως 2 εβδομάδες ώστε τα βλέφαρα σας να φαίνονται και να τα αισθάνεστε πιο φυσικά. 
Τα αποτελέσματα μιας βλεφαροπλαστικής διαρκούν συνήθως για 8-10 χρόνια και μερικές φορές μπορεί να είναι μόνιμα. Το πρόσωπό σας θα συνεχίζει να μεγαλώνει, αλλά θα φαίνεστε πάντα νεότεροι από ότι αν δεν είχατε υποβληθεί σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση.

Εικ.1 Περίσσεια δέρματος στα άνω βλέφαρα       

 Εικ. 2 Μετά τη βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρων

Εικ. 3 Σακούλες στα κάτω βλέφαρα     

Εικ. 4 Μετά τη βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρων    

 

 

  

Newsletter