Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας
Διευθυντής Οφθ/κής Κλινικής
St. James Hospital, Leeds, Μεγάλη Βρετανία

Εκτρόπιο

Τι είναι το εκτρόπιο;
Εκτρόπιο είναι η πάθηση κατά την οποία το κάτω βλέφαρο είναι χαλαρό και γυρνάει προς τα έξω, μακριά από το βολβό του ματιού. Το εκτρόπιο του κάτω βλεφάρου είναι πολύ πιο συχνό στους ηλικιωμένους και μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το βλέφαρο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εκτροπίου;
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το βαθμό του εκτροπίου, και μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  1. Δακρύρροια.
    Αυτό είναι το πιο κοινό σύμπτωμα του εκτροπίου. Όταν το δακρυϊκό σημείο του κάτω βλεφάρου (η οπή παροχέτευσης των δακρύων στην εσωτερική πλευρά του βλεφάρου) δεν είναι πλέον σε επαφή με την επιφάνεια του οφθαλμού, η παροχέτευση των δακρύων από τον οφθαλμό μειώνεται.
  2. Ερεθισμένα, κόκκινα και επώδυνα μάτια.
    Ελλείψει πλήρους κλεισίματος των βλεφάρων και ατελούς δακρυϊκής αποχέτευσης, η λίπανση της οφθαλμικής επιφάνειας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, οδηγώντας σε ενόχληση, κόκκινα μάτια, ή υποτροπιάζουσες οφθαλμικές λοιμώξεις (επιπεφυκίτιδα).

Ποια είναι τα αίτια του εκτροπίου;
Η συχνότερη αιτία του εκτροπίου είναι η γενική χαλαρότητα των ιστών γύρω από το μάτι, και των τενόντων στις έσω και έξω γωνίες των βλεφάρων. Αστάθεια αυτών των υποστηρικτικών δομών μπορεί να προκαλέσει συστροφή του βλεφάρου προς τον οφθαλμό (εντρόπιο) ή μακριά από τον οφθαλμό (εκτρόπιο). Από τα δύο, το εντρόπιο είναι πιο ενοχλητικό, και δυνητικά απειλεί την όραση, διότι οι βλεφαρίδες τείνουν να τρίβουν την πολύ ευαίσθητη εξωτερική επιφάνεια του ματιού (τον κερατοειδή).
Άλλες διαταραχές, όπως το τραύμα του κάτω βλεφάρου, η σύσπαση (ουλοποίηση) του κάτω βλεφάρου (π.χ. μετά από έρπητα ζωστήρα), ή ορισμένες παθήσεις του δέρματος (π.χ. η αλλεργική δερματίτιδα) μπορούν επίσης να προκαλέσουν εκτρόπιο.
Τέλος, η δύναμη και ο τόνος των βλεφάρων συντηρείται από το προσωπικό νεύρο, και η δυσλειτουργία του νεύρου αυτού (όπως συμβαίνει στην παράλυση Bell ή στην πάρεση του προσωπικού νεύρου) μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση των βλεφάρων και ένα δευτερεύον εκτρόπιο.


Μπορεί το εκτρόπιο να επηρεάσει την όραση;
Καθώς η λειτουργία του κάτω βλεφάρου είναι να προστατεύει το μάτι και να οδηγεί τα δάκρυα στην εσωτερική γωνία του οφθαλμού, όπου παροχετεύονται, ένα εκτρόπιο κάτω βλεφάρου μπορεί να οδηγήσει σε έκθεση της κάτω επιφάνειας του ματιού και σημαντική ξηροφθαλμία. Αν ένα τέτοιο εκτρόπιο παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του κερατοειδούς και στη συνέχεια να αποτελέσει κίνδυνο για την όραση.


Πώς αντιμετωπίζεται ένα εκτρόπιο;
Η αντιμετώπιση ενός εκτροπίου εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Συχνά, απαιτείται χειρουργική επέμβαση κατά την οποία το κάτω βλέφαρο συσφίγγεται στην εξωτερική γωνία του (έξω κανθός). Αυτό γίνεται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Τα πιο σύνθετα περιστατικά (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων όπου υπήρξε προηγούμενος τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση, ή πάρεση προσωπικού νεύρου) χρειάζονται μια πιο ειδική χειρουργική επέμβαση. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, το μάτι παραμένει κλεισμένο για μία ημέρα για να μειωθεί το οίδημα, και χορηγούνται αντιβιοτικές σταγόνες ή μια αλοιφή. Η επανεξέταση προγραμματίζεται σε 2 εβδομάδες για να ελέγξουμε τη θέση του βλεφάρου και να αφαιρέσουμε τα ράμματα.

Newsletter