Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας
Διευθυντής Οφθ/κής Κλινικής
St. James Hospital, Leeds, Μεγάλη Βρετανία

Εντρόπιο

Τι είναι το εντρόπιο;
Το εντρόπιο είναι μια πάθηση κατά την οποία το άκρο του άνω ή του κάτω βλεφάρου στρέφεται προς τα έσω απέναντι στην επιφάνεια του οφθαλμού. Ένα ήπιο εντρόπιο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό περιστασιακά, ενώ ένα σοβαρό εντρόπιο μπορεί να απειλήσει την όραση.

Ποιες είναι οι αιτίες του εντροπίου;
Η πιο κοινή αιτία του εντροπίου του κάτω βλεφάρου είναι η αστάθεια και χαλάρωση  των δομών του βλεφάρου που συνήθως σχετίζονται με την ηλικία. Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες ενός εντροπίου στο κάτω βλέφαρο περιλαμβάνουν παλαιότερο τραύμα, χημικές βλάβες, και φλεγμονώδεις διαταραχές του επιπεφυκότα στην έσω πλευρά των βλεφάρων. 

Τα συχνότερα αίτια ενός εντροπίου του άνω βλεφάρου οφείλονται σε διαταραχές που προκαλούν συρρίκνωση της εσωτερικής επιφάνειας του βλεφάρου όπως το τράχωμα, ένα παλαιό χημικό έγκαυμα ή μια σπάνια φλεγμονώδη ασθένεια που ονομάζεται ουλώδες πεμφιγοειδές.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εντροπίου;
Ένα εντροπικό βλέφαρο ερεθίζει το βολβό του ματιού, και μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο οφθαλμικού ερεθισμού, σπασμό των βλεφάρων, και περαιτέρω τριχίαση. Κατά συνέπεια, τα συμπτώματα του εντροπίου περιλαμβάνουν ερεθισμό του οφθαλμού, δακρύρροια, ερυθρότητα και πόνο στα μάτια.

Μπορεί το εντρόπιο να ενέχει κίνδυνο για τον οφθαλμό και την όραση;
Ένα εντρόπιο φέρει ένα σημαντικό κίνδυνο τραύματος στον κερατοειδή χιτώνα, ο οποίος είναι το πρόσθιο μέρος του οφθαλμού. Επιπλοκές του εντροπίου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Εκδορές κερατοειδούς (προκαλώντας ερεθισμό του ματιού, δακρύρροια και ερυθρότητα)
  • Έλκη κερατοειδούς (οδηγούν σε πιο σημαντικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν θόλωση της όρασης, επιδεινούμενο άλγος, ευαισθησία στο φως, και ενοχλητική δακρύρροια).

Ποια είναι η θεραπεία του εντροπίου; 
Η αντιμετώπιση του εντροπίου εξαρτάται από το αίτιο του, αλλά απαιτεί συχνά μια χειρουργική επέμβαση για να στραφεί το χείλος των βλεφάρων και των βλεφαρίδων μακριά από τον οφθαλμό. Στο άνω βλέφαρο, αυτό συνήθως απαιτεί μια τομή στην οριζόντια ρυτίδωση του δέρματος (ή πτυχή) του βλεφάρου, την προσαρμογή του μυός το οποίο έλκει το βλέφαρο προς τα πάνω, και την τοποθέτηση απορροφήσιμων ραμμάτων τα οποία αναστρέφουν το βλέφαρο. Στο κάτω βλέφαρο, ένα εντρόπιο συχνά διορθώνεται με σφίξιμο της εξωτερικής πλευράς του βλεφάρου, με ράμματα για την αναστροφή του βλεφάρου, ή με μια οριζόντια τομή στο δέρμα κάτω από τις βλεφαρίδες παρόμοια με το άνω βλέφαρο. Η διαδικασία αυτή γίνεται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. 
Καθημερινός καθαρισμός των βλεφάρων, και ήπια λιπαντικά (όπως αλοιφή VitA pos) μπορούν να βοηθήσουν στην παροδική ανακούφιση οποιαδήποτε ενόχλησης, ερυθρότητας ή άλγους. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι μια μόνιμη λύση για το εντρόπιο, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων και βοηθά να σπάσει ο φαύλος κύκλος του ερεθισμού του οφθαλμού και της πίεσης του βλεφάρου.

Ποιες προφυλάξεις απαιτούνται μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση, το μάτι σας θα είναι κλεισμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας για να βοηθήσει να μειωθεί το οίδημα και οι μώλωπες. Αφού αφαιρεθεί η γάζα, είναι σημαντικό να μην τρίβετε τα βλέφαρα. Θα χρειαστεί να ενσταλάξετε αντιβιοτικά κολλύρια σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, και μια αλοιφή την ώρα του ύπνου για δύο εβδομάδες. Η κολύμβηση πρέπει να αποφεύγεται για 2 - 3 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά είναι ασφαλές να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, εάν απαιτείται, μέσα σε 24 ώρες. Ένα μετεγχειρητικό ραντεβού γίνεται συνήθως μέσα σε 2-3 εβδομάδες για την παρακολούθηση της επούλωσης του βλεφάρου(ων), και να ελέγξουμε την όραση και τη πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού. Μολονότι τα ράμματα είναι απορροφήσιμα, συνήθως αφαιρούνται για να μειωθεί ο ερεθισμός του δέρματος.

Newsletter