Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας
Διευθυντής Οφθ/κής Κλινικής
St. James Hospital, Leeds, Μεγάλη Βρετανία

Πτερύγιο

Τι είναι το πτερύγιο;

Το πτερύγιο είναι ένας παθολογικός ιστός σχήματος πτερυγίου επί του επιπεφυκότα και του κερατοειδούς χιτώνα, ο οποίος είναι το διαφανές παράθυρο στο μπροστινό μέρος του οφθαλμού. (βλ. εικόνα) Εμφανίζεται πιο συχνά σε ανθρώπους που έχουν ζήσει σε θερμό, σκονισμένο περιβάλλον ή έχουν εργαστεί σε εξωτερικούς χώρους για πολλά χρόνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ξηρότητα του οφθαλμού. Δεν είναι ένας καρκίνος, αλλά μπορεί να μεγαλώσει σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.

Πώς ένα πτερύγιο επηρεάζει το μάτι;

Στα πρώτα στάδια, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται ενόχληση και το μάτι να φαίνεται λίγο κόκκινο, αλλά η όραση είναι ανεπηρέαστη. Ωστόσο, εάν το πτερύγιο μεγαλώσει πολύ, μπορεί να θολώνει την όραση, αν και αυτό είναι ασυνήθιστο.

Τι θεραπεία υπάρχει για το πτερύγιο;

Εάν το πτερύγιο είναι μικρό, δεν απαιτείται καμία θεραπεία. Αν το μάτι έχει ενόχληση, ενυδατικές σταγόνες και/ή αλοιφή μπορεί να βοηθήσουν.

Αν το πτερύγιο προχωρήσει μέχρι την κόρη του ματιού ή αν έχει μεγαλώσει και είναι πολύ ενοχλητικό, πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Ποια είναι η χειρουργική επέμβαση για το πτερύγιο;

Γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο. Το μάτι αναισθητοποιείται με σταγόνες και μια μικρή ένεση. Γίνεται απόξεση του πτερυγίου από τον κερατοειδή και τον σκληρό χιτώνα (το λευκό του ματιού). Ένα κομμάτι του επιπεφυκότα κάτω από το άνω βλέφαρο αφαιρείται και μεταμοσχεύεται επάνω στον γυμνό σκληρό χιτώνα, ενώ ο κερατοειδής χιτώνας αφήνεται να επουλωθεί από μόνος του. Χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα, αλλά θα πρέπει να αφαιρεθούν μετά από 2 εβδομάδες. Ο οφθαλμός θα πρέπει να καλύπτεται με ένα οφθαλμικό κάλυμμα για τις πρώτες 24 ώρες.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σταγόνες στο μάτι μόλις αφαιρεθεί ο επίδεσμος. Αυτές οι σταγόνες πρέπει να συνεχιστούν για 2-3 εβδομάδες.

Ο οφθαλμός ενδέχεται να είναι ερεθισμένος για λίγες μέρες. Μπορείτε να πάρετε παυσίπονα για την ύφεση πιθανού άλγους στον οφθαλμό. Η επέμβαση βοηθά στην εξάλειψη της ερυθρότητας και του ερεθισμού του ματιού και επίσης βελτιώνει την όραση σε περίπτωση που το πτερύγιο είχε καλύψει την κόρη του οφθαλμού.

Newsletter