Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας
Διευθυντής Οφθ/κής Κλινικής
St. James Hospital, Leeds, Μεγάλη Βρετανία

Δακρυοκυστίτιδα

Τι είναι η δακρυοκυστίτιδα;

Είναι η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού στον οποίο φτάνουν τα δάκρυά μας πριν καταλήξουν στη μύτη (βλ. εικόνα). Το ρινοδακρυϊκό σύστημα είναι επιρρεπές σε λοίμωξη και φλεγμονή για διάφορους λόγους. Ο λειτουργικός στόχος του ρινοδακρυϊκού συστήματος είναι να παροχετεύσει τα δάκρυα από τον οφθαλμό μέσα στη ρινική κοιλότητα. Η στασιμότητα των δακρύων σε ένα παθολογικά κλειστό δακρυϊκό αποχετευτικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση που ονομάζεται δακρυοκυστίτιδα. Η δακρυοκυστίτιδα είναι συχνότερη σε μεγάλης ηλικίας άτομα καθώς και σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δακρυοκυστίτιδας;

Η δακρυοκυστίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.

Η οξεία δακρυοκυστίτιδα συνοδεύεται από την ξαφνική εμφάνιση άλγους, ερυθρότητας και οιδήματος στην εσωτερική περιοχή του ματιού προς τη μύτη (βλ. εικόνα). Η ευαισθησία χαρακτηριστικά εντοπίζεται στην περιοχή της μεσότητας του κανθού αλλά μπορεί να επεκταθεί στη μύτη, το μάγουλο, τα δόντια και το πρόσωπο. Πιο σοβαρές συνέπειες της οξείας δακρυοκυστίτιδας περιλαμβάνουν την επέκταση εντός του κόγχου με το σχηματισμό ενός αποστήματος και την ανάπτυξη κυτταρίτιδας κόγχου. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, θρόμβωση του σηραγγώδους κόλπου, και σε θάνατο.

Η χρόνια δακρυοκυστίτιδα συνήθως εμφανίζεται με πολύμηνη/πολύχρονη δακρύρροια και ταυτόχρονη παραγωγή βλέννας η οποία προκαλεί κολλώδη αίσθηση στα βλέφαρα και τα μάτια.

Ποια είναι η θεραπεία της δακρυοκυστίτιδας;

Η θεραπεία της δακρυοκυστίτιδας εξαρτάται από τις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου.

Η οξεία δακρυοκυστίτιδα απαιτεί αρχικά τη χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα.  Μια εξωτερική ασκορινοστομία συνιστάται 2 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας με αντιβιοτικά. Η οξεία δακρυοκυστίτιδα που προκαλεί κυτταρίτιδα κόγχου (δηλαδή επεκτείνεται πίσω από το μάτι) απαιτεί νοσηλεία με ενδοφλέβια αντιβιοτικά και στη συνέχεια ασκορινοστομία. 
Η συγγενής (εκ γενετής) χρόνια δακρυοκυστίτιδα σε βρέφη μέχρι ενός έτους μπορεί να επιλυθεί με μασάζ του δακρυϊκού ασκού, ζεστές κομπρέσες, και τη χορήγηση αντιβιοτικών. 
Η επίκτητη χρόνια δακρυοκυστίτιδα απαιτεί σχεδόν πάντα χειρουργική επέμβαση (ασκορινοστομία) για τη διόρθωση της συμπτωματολογίας. 
Σε γενικές γραμμές, η δακρυοκυστίτιδα είναι μια χειρουργικά αντιμετωπίσιμη νόσος. Τα χειρουργικά ποσοστά επιτυχίας της ασκορινοστομίας στη θεραπεία της δακρυοκυστίτιδας είναι >95%. 

 

Newsletter