Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας
Διευθυντής Οφθ/κής Κλινικής
St. James Hospital, Leeds, Μεγάλη Βρετανία

Μαύροι κύκλοι

Τι είναι οι μαύροι κύκλοι και γιατί εμφανίζονται;

Είναι η έντονα σκουρόχρωμη εμφάνιση της επιδερμίδας γύρω από τα μάτια λόγω υπερβολικής συγκέντρωσης μελανίνης που οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Οι μαύροι κύκλοι εμφανίζονται συνήθως σε γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας και προσδίδουν στο πρόσωπο μια κουρασμένη όψη. Τα αίτια εμφάνισης των μαύρων κύκλων είναι η κληρονομικότητα, οι αλλεργικές παθήσεις, οι δερματοπάθειες γύρω από τα μάτια, η κακή χρήση καλλυντικών, καθώς και η απώλεια λίπους στην περιοφθαλμική περιοχή. (Εικ.1)

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τους μαύρους κύκλους;

Α) Η χρήση υλικών πλήρωσης (fillers) μαλακών ιστών στη δακρυϊκή αύλακα προσφέρει σε ορισμένους ασθενείς μια καλά ανεκτή, μη επεμβατική θεραπεία για το πρόβλημά τους. Δεν είναι κατάλληλη, όμως, για τους ασθενείς που έχουν πολύ χαλαρό δέρμα στα κάτω βλέφαρα ή πολύ έντονες σακούλες κάτω από τα μάτια.

Β) Η βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρων είναι η ενδεδειγμένη θεραπευτική προσέγγιση σε περίπτωση που οι μαύροι κύκλοι συνυπάρχουν με έντονες σακούλες ή σε περίπτωση που το δέρμα του ασθενούς είναι ιδιαίτερα χαλαρό.

Πώς δρουν τα fillers στους μαύρους κύκλους;

Η θεραπεία περιλαμβάνει μια σειρά από μικρο- ενέσεις κατά μήκος της γραμμής της αύλακας. Στη συνέχεια γίνεται απαλό μασάζ της περιοχής για να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη κατανομή της γέλης. Η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο, προσφέρει άμεσο αισθητικό αποτέλεσμα και μια πολύ σύντομη περίοδο ανάρρωσης. (Εικ. 2) Η διάρκεια του αποτελέσματος διαρκεί περίπου 9-12 μήνες. Η θεραπεία είναι συνήθως ανώδυνη, αν και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν μια ήπια ενόχληση κατά τη διάρκεια του απαλού μασάζ που απαιτείται για να δημιουργηθεί ένα ομαλό περίγραμμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Εικ.1 Μαύροι κύκλοι στα κάτω βλέφαρα

Εικ.2 Μετά από ενέσεις υαλουρονικού (fillers)

Newsletter