Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας
Διευθυντής Οφθ/κής Κλινικής
St. James Hospital, Leeds, Μεγάλη Βρετανία

Δακρύρροια

Τι είναι η δακρύρροια και ποιος ο ρόλος των δακρύων; 

Συχνά παραπονούμαστε ότι τα µάτια µας δακρύζουν προκαλώντας µας ερεθισµό, ενόχληση και δυσκολία στην όραση, ιδιαίτερα όταν διαβάζουμε ή οδηγούμε. Τα δάκρυα χρησιμεύουν στο να ξεπλένουν τον οφθαλμό και καταλήγουν στη µύτη µέσω δύο µικρών πόρων (δακρυϊκά σηµεία) στην έσω γωνία του βλεφάρου. Το κάθε σημείο οδηγεί τελικά στον δακρυϊκό ασκό, ο οποίος διοχετεύει τα δάκρυα µέσω του ρινοδακρυϊκού πόρου στη µύτη (βλ. εικόνα). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η µύτη τρέχει όταν κάποιος κλαίει».

Τι συμβαίνει όταν υπάρχει μια στένωση των δακρυϊκών πόρων;

Κάθε στένωση, ανωμαλία ή απόφραξη των αποχετευτικών πόρων μπορεί να οδηγήσει σε δακρυσμένα μάτια και ονομάζεται δακρύρροια ή αλλιώς επιφορά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση βλέννας στο δακρυϊκό ασκό, η οποία προκαλεί κολλώδη βλέφαρα, δυσκολία στην όραση, επαναλαμβανόμενες μολύνσεις των οφθαλμών, ή μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του ίδιου του δακρυϊκού ασκού (δακρυοκυστίτιδα).


Πώς θεραπεύεται η δακρύρροια;

Αρχικά απαιτείται µια εξέταση από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο για να διαπιστωθεί το αίτιο. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και των κλινικών ευρημάτων καθορίζει την κατάλληλη θεραπεία.

Η θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Α) Μια μόλυνση ή φλεγμονή του ματιού αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (κολλύρια).

Β) Εάν υπάρχει στένωση ή απόφραξη στο δακρυϊκό σημείο τότε χρειάζεται μια μικρή επέμβαση μεγέθυνσης του δακρυϊκού σημείου (δακρυοπλαστική) με ταυτόχρονη ένθεση stent (σωληνάκι) σιλικόνης. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 10 λεπτά. Το σωληνάκι αφαιρείται μετά από 2 μήνες και η επιτυχία της επέμβασης υπερβαίνει το 95%.

Γ) Εάν η αιτία της δακρύρροιας οφείλεται σε απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου η ενδεδειγμένη επέμβαση είναι η ασκορινοστομία.


Τι είναι η ασκορινοστομία;

Η χειρουργική επέμβαση της ασκορινοστομίας δημιουργεί μια νέα δίοδο μεταξύ του δακρυϊκού ασκού και της μύτης επιτρέποντας στα δάκρυα να παροχετεύονται και πάλι κανονικά. Κάθε απόφραξη ή στένωση του ρινοδακρυϊκού πόρου μπορεί να παρακαμφθεί πλήρως με αυτήν την χειρουργική επέμβαση απαλλάσσοντας τον ασθενή από την ενοχλητική δακρύρροια και τις μολύνσεις του ματιού.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει η επέμβαση: 
α) Εξωτερικά - μέσω του δέρματος (εξωτερική ασκορινοστομία
β) Ενδοσκοπικά - μέσα από τη μύτη (ενδοσκοπική ασκορινοστομία)

 

Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και μπορεί να γίνει υπό γενική αναισθησία ή με τοπική αναισθησία και μέθη. Είναι μια εξαιρετικά ασφαλής επέμβαση με ποσοστό επιτυχίας >90%.


Τι θα συμβεί μετά την επέμβαση ασκορινοστομίας;

Ο/Η ασθενής παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Ο ασθενής δε θα πρέπει να οδηγήσει την ημέρα της επέμβασης και δεν πρέπει να καταναλώσει καφέ ή τσάι για 48 ώρες. Επίσης, πρέπει να αποφεύγει να φυσάει τη μύτη ή να ασκείται για 2 εβδομάδες.


Πότε χρειάζεται επανεξέταση;

Η πρώτη επανεξέταση πραγματοποιείται 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση, όταν τα ράμματα του δέρματος αφαιρούνται και εξετάζεται το μάτι. Κατά τη δεύτερη κλινική επίσκεψη 3 μήνες αργότερα το σωληνάκι σιλικόνης αφαιρείται και καμία περαιτέρω επανεξέταση ρουτίνας δεν είναι απαραίτητη στις περισσότερες περιπτώσεις.

Newsletter