Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας
Διευθυντής Οφθ/κής Κλινικής
St. James Hospital, Leeds, Μεγάλη Βρετανία

Χειρουργική αντιμετώπιση

Τι είναι ο καταρράκτης;
Ο φυσιολογικός φακός σάς βοηθά να δείτε καθαρά, εστιάζοντας τις ακτίνες φωτός οι οποίες εισέρχονται στο μάτι σας. Ο καταρράκτης εμφανίζεται όταν ο φυσικός φακός θολώνει. Αυτό συνήθως προκαλείται από τη γήρανση. Ο καταρράκτης προκαλεί θολή όραση ή αλλάζει την εστίαση του οφθαλμού σας. Ο χειρουργός σας θα σας εξετάσει και θα σας ενημερώσει εάν η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι απαραίτητη για εσάς.

Ποια είναι τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης;
Η βελτίωση της όρασης. Το διάβασμα, η οδήγηση και η φωτεινότητα των χρωμάτων επανέρχονται στη φυσιολογική τους κατάσταση και παύουν να δυσκολεύουν τον ασθενή.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις έναντι της χειρουργικής επέμβασης;
Η αλλαγή γυαλιών μπορεί να βελτιώσει την όραση σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, εάν ο καταρράκτης είναι πολύ προχωρημένος, τα γυαλιά δε θα βοηθήσουν. Σε αυτή την περίπτωση, η χειρουργική επέμβαση είναι επιβεβλημένη για να αποκατασταθεί η όραση.

Τι θα συμβεί εάν αποφασίσω να μην κάνω την επέμβαση;
Ο καταρράκτης συνήθως επιδεινώνεται βραδέως. Αφήνοντας όμως ένα καταρράκτη χωρίς θεραπεία αν και δεν απειλείται η όραση αμέσως, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα. Εάν ο καταρράκτης επιδεινωθεί σημαντικά, η όραση θα γίνει σταδιακά χειρότερη έως ότου θα έχετε χαμηλή υπολειπόμενη όραση.

Τι περιλαμβάνει η εγχείρηση;
Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη γίνεται με τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων τοπικού αναισθητικού και διαρκεί συνήθως 15-20 λεπτά. Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση του καταρράκτη και την αντικατάστασή του με ένα εμφύτευμα τεχνητού φακού (ενδοφακός). Ο χειρουργός θα κάνει μια μικρή τομή στο άκρο του κερατοειδούς, ο οποίος είναι η διαυγής εξωτερική του ματιού που καλύπτει την ίριδα (χρωματιστό μέρος του ματιού) και την κόρη. Θα αφαιρέσει τον καταρράκτη με τη χρήση υπερήχων ή λέιζερ και στη συνέχεια θα εισάγει το εμφύτευμα του φακού πίσω από την ίριδα στον ίδιο σάκο (ή κάψα), που στηρίζει το φυσικό φακό στη θέση του. (βλ. εικόνα)

Τι πρέπει να κάνω σχετικά με τα φάρμακά μου;
Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο χειρουργός σας γνωρίζει τα φάρμακα που λαμβάνετε και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του. Μπορεί να χρειαστεί να διακόψετε τη λήψη βαρφαρίνης, κλοπιδογρέλης ή ταμσουλοσίνης πριν από την επέμβαση.

Τι πρέπει να αναμένω κατά τη διάρκεια της επέμβασης;
Η επέμβαση διαρκεί 15-20 λεπτά. Θα πρέπει να είστε ακίνητος/η και ξαπλωμένος/η κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Εάν δεν μπορείτε να ξαπλώσετε σε οριζόντια θέση, θα πρέπει να ενημερώσετε το χειρουργό σας. Το πρόσωπό σας θα καλυφθεί με ένα οφθαλμολογικό πεδίο για να επιτρέψει στον χειρουργό σας να εργαστεί σε μια αποστειρωμένη επιφάνεια. Aέρας θα διοχετεύεται απαλά προς τη μύτη σας. Εάν έχετε κλειστοφοβία, θα πρέπει να ενημερώσετε το χειρουργό σας.

Newsletter