Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας
Διευθυντής Οφθ/κής Κλινικής
St. James Hospital, Leeds, Μεγάλη Βρετανία

Botox

Τι είναι το BOTOX ®;

To BOTOX ® είναι ένα εξαιρετικά καθαρό παρασκεύασμα της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α η οποία ενίεται στους μύες του προσώπου για να απαλύνει τις ρυτίδες ή για να σταματήσει το βλεφαρόσπασμο. Χρησιμοποιείται πιο συχνά σε ρυτίδες στο μέτωπο, στο πόδι της χήνας (ρυτίδες γύρω από το μάτι) και στις ρυτίδες των φρυδιών. Η θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανύψωση του φρυδιού.

Πώς δρα το BOTOX ®; 

Λειτουργεί μπλοκάροντας προσωρινά τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων στους μύες που προκαλούν τις ρυτίδες επιτρέποντάς τους να χαλαρώσουν. Οι φυσιολογικές εκφράσεις του προσώπου δεν επηρεάζονται. (Εικ. 1 & 2)

Πότε θα δω αποτελέσματα από τη θεραπεία με ΒΟΤΟΧ ®;

Η αρχική επίδραση παρατηρείται μέσα σε 2 ημέρες και το μέγιστο αποτέλεσμα παρατηρείται 7 ημέρες μετά τη θεραπεία. Αυτό διαρκεί περίπου 3-4 μήνες.

Πόσο διαρκεί το BOTOX ®;

Τα ορατά αποτελέσματα διαρκούν 3-4 μήνες. Τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν σε διαφορετικούς ασθενείς. Πρέπει να μιλήσετε στο γιατρό σας σχετικά με το τι μπορείτε να περιμένετε και πότε να προγραμματίσετε το επόμενο ραντεβού σας. Η τακτική θεραπεία συντήρησης αποτρέπει την επανεμφάνιση ρυτίδων.

Είναι η θεραπεία με BOTOX ® επώδυνη;

Η ενόχληση είναι συνήθως ελάχιστη και σύντομη. Πριν από την ένεση, ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει να μουδιάσει την περιοχή με μια αναισθητική κρέμα. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Θα είμαι σε θέση ακόμα να έχω τις φυσιολογικές εκφράσεις του προσώπου μου;

Η δραστηριότητα των μυών που προκαλεί τις ρυτίδες και τις γραμμές μειώνεται προσωρινά και, επομένως, μπορείτε ακόμα να έχετε τις φυσιολογικές εκφράσεις του προσώπου, αλλά χωρίς τις ρυτίδες.

Ποιος δεν θα πρέπει να λάβει θεραπεία με BOTOX ®;

Οι ασθενείς που είναι έγκυες, θηλάζουν ή έχουν νευρολογικά προβλήματα δε θα πρέπει να κάνουν θεραπεία με BOTOX ®. Δε θα πρέπει να ληφθούν ορισμένα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα που παρεμβαίνουν στην μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων στους μύες, όταν χρησιμοποιείται ΒΟΤΟΧ ®.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του BOTOX ®;

Παρενέργειες δεν είναι συνηθισμένες. Μπορεί να υπάρξει κάποια ήπια ερυθρότητα του δέρματος από την ένεση, η οποία συνήθως διαρκεί μόνο μία ή δύο ώρες. Ελάχιστοι μώλωπες μπορεί επίσης να συμβούν. Σπάνια, μπορεί να προκληθεί προσωρινή βλεφαρόπτωση και/ή διπλωπία αν το BOTOX ® εξαπλωθεί απροσδόκητα σε κοντινούς μυς. Οι επιπλοκές στα χέρια ενός έμπειρου γιατρού είναι πολύ σπάνιες και λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

Εικ.1 Ρυτίδες στο μέτωπο

Εικ.2 Μετά τη θεραπεία με BOTOX ®

Newsletter