Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας
Διευθυντής Οφθ/κής Κλινικής
St. James Hospital, Leeds, Μεγάλη Βρετανία

Βλεφαροπλαστική: μύθοι & αλήθειες

Βλεφαροπλαστική: μύθοι & αλήθειες

Τι είναι η βλεφαροπλαστική ;
Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση για την αφαίρεση του χαλαρού δέρματος και του λίπους από τα βλέφαρά και βοηθά στη σύσφιξη του δέρματος και των ιστών γύρω από τα μάτια.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για βλεφαροπλαστική;
Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και η βαρύτητα τραβά προς τα κάτω τα βλέφαρα, με αποτέλεσμα να κρεμάνε. Μικρές σακούλες λίπους εμφανίζονται κάνοντας τα μάτια να φαίνονται κουρασμένα και πρησμένα. Περίσσεια δέρματος του άνω βλεφάρου μπορεί μερικές φορές να κρέμεται αρκετά χαμηλά ώστε να παρεμβαίνει στην όραση και να προκαλεί βάρος και κούραση, ενώ μας κάνει να δείχνουμε μεγαλύτεροι. Το δέρμα στο κάτω βλέφαρο μπορεί να χαλαρώσει και να αναπτύξει ρυτίδες, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πρησμένο λόγω της διόγκωσης από τις σακούλες λίπους. Μια βλεφαροπλαστική μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τις ρυτίδες και το πρήξιμο. Συνήθως, τα άτομα που κάνουν μια επέμβαση βλεφαροπλαστικής είναι άνω των 40 ετών.

Ποια είναι τα οφέλη της βλεφαροπλαστικής;
Μια επιτυχημένη επέμβαση, θα κάνει το πρόσωπό σας να φαίνεται νεότερο και πιο φωτεινό. Εάν το άνω βλέφαρό σας εμποδίζει το οπτικό σας πεδίο, η όρασή σας θα βελτιωθεί μετά από μια βλεφαροπλαστική.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν μια βλεφαροπλαστική νιώθουν πιο άνετα με την εμφάνισή τους.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση;
Η βλεφαροπλαστική είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της χαλάρωσης στα βλέφαρα. Ο χειρουργός σας είναι σε θέση να αξιολογήσει την κατάσταση του δέρματος και ανάλογα να σας προτείνει τη χρήση λέιζερ. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο και η διαδικασία δεν είναι συνήθως κατάλληλη εάν έχετε σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Εναλλακτικά, ενέσεις Botox μπορούν να εξομαλύνουν τις λεπτές ρυτίδες.

Είναι η «αναίμακτη βλεφαροπλαστική» ασφαλής και αποτελεσματική;

Η μη επεμβατική βλεφαροπλαστική, που βασίζεται στη διαδικασία εξάχνωσης (ablation -spot πλάσματος), αφαιρεί την επιφάνεια του δέρματος χωρίς αιμορραγία.  Η εν λόγω μέθοδος, αν και έχει διαφημιστεί πάρα πολύ, δεν έχει καμία δημοσιευμένη επιστημονική έρευνα/εργασία σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά. Κατά συνέπεια, θα πρέπει οι ασθενείς να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτής της τεχνικής.

Τι περιλαμβάνει η εγχείρηση της βλεφαροπλαστικής;
Μια βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου γίνεται χρησιμοποιώντας τοπικό αναισθητικό το οποίο ενίεται στο βλέφαρο. Η βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου γίνεται υπό τοπική αναισθησία και μέθη. Η αμφοτερόπλευρη επέμβαση διαρκεί συνήθως μεταξύ μίας και μιάμισης ώρας. Δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο μετά το τέλος της επέμβασης. Οι περισσότεροι ασθενείς υποβάλλονται συνήθως σε ταυτόχρονη βλεφαροπλαστική των άνω και κάτω βλεφάρων.

Εικόνες ασθενών πριν & μετά από βλεφαροπλαστική άνω και κάτω βλεφάρων


Είναι ασφαλής επέμβαση η βλεφαροπλαστική;

Ναι! Φυσικά όλες οι ιατρικές επεμβάσεις ενέχουν ένα ποσοστό κινδύνου. Ωστόσο, τα προβλήματα μετά από μια βλεφαροπλαστική είναι πολύ σπάνια. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει σχετικά.

Πόσο σύντομα θα αναρρώσω;
Την πρώτη ημέρα θα χρησιμοποιήσετε ψυχρά επιθέματα/παγοκύστες ώστε να μειωθεί η οποιαδήποτε εκχύμωση ή οίδημα. Ο χειρουργός θα σας συνταγογραφήσει ειδικές οφθαλμικές ενυδατικές σταγόνες και μια αντιβιοτική αλοιφή.

Την πρώτη εβδομάδα, θα πρέπει να αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση (π.χ. γυμναστήριο) και δεν πρέπει να φοράτε μέικ-απ ματιών για δύο εβδομάδες. 
Ο χειρουργός σας θα φροντίσει να επανεξεταστείτε σε 10 ημέρες για να αφαιρεθούν τα ράμματα της επέμβασης. Τα αποτελέσματα μιας βλεφαροπλαστικής διαρκούν συνήθως για 8-10 χρόνια και μερικές φορές μπορεί να είναι μόνιμα.

Newsletter