Consultant Ophthalmic Surgeon
St. James University Hospital, Leeds, UK

Τι είναι βλεφαρόσπασμος και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι βλεφαρόσπασμος και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι και πώς προκαλείται ο βλεφαρόσπασμος;

Ο βλεφαρόσπασμος είναι μια μορφή εστιακής δυστονίας του σφιγκτήρα μυός των βλεφάρων (κυκλοτερής μυς), που χαρακτηρίζεται από ακούσιο, βίαιο κλείσιμό τους («πετάρισμα του ματιού»). Η αιτιολογία του βλεφαρόσπασμου  συχνά παραμένει άγνωστη. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο βλεφαρόσπασμος λέγεται ιδιοπαθής βλεφαρόσπασμος(Εικ. 1). Όταν ο σπασμός περιλαμβάνει όλους τους μύες της μιας πλευράς του προσώπου τότε ονομάζεται ημίσπασμος (Εικ. 2). Ο βλεφαρόσπασμος ωστόσο μπορεί να είναι κληρονομικός. Θεωρείται ότι γενετικοί παράγοντες μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αιτιοπαθογένεση του βλεφαρόσπασμου, δεδομένου ότι περίπου 20% των προσβληθέντων ατόμων  αναφέρουν την ύπαρξη  οικογενειακού ιστορικού δυστονίας. 

C:UserskalantzgDesktopblepharospasm-300x159.jpgΕικ 1

Εικ 2


Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης;

Η σοβαρότητα του βλεφαρόσπασμου μπορεί να είναι ήπια και να μην επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες του πάσχοντος. Στις σοβαρές όμως περιπτώσεις που επηρεάζεται λειτουργικά η όραση, οι ασθενείς αδυνατούν να οδηγήσουν με ασφάλεια, δυσκολεύονται να διαβάσουν, να εργαστούν και να βαδίσουν. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται λειτουργική τύφλωση, δηλαδή παρότι τα μάτια και η όραση είναι φυσιολογικά ο ασθενής δεν μπορεί να δει λόγω του ότι αδυνατεί να ανοίξει τα βλέφαρά του.


Πώς αντιμετωπίζεται ο βλεφαρόσπασμος;

Η κλινική εμπειρία κατέδειξε ότι οι διάφορες μορφές βοτουλινικής τοξίνης (Botox) είναι αποτελεσματικές, τόσο στον πρωτοπαθή βλεφαρόσπασμο όσο και στον ημίσπασμο. Στην Ευρώπη κυκλοφορούν τρία σκευάσματα που περιέχουν τη φαρμακολογική ουσία της βοτουλινικής τοξίνης (Εικ. 3). Οι ενέσεις Botox γίνονται μέσα στον σφιγκτήρα των βλεφάρων κάθε 3-4 μήνες από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο. Η έγχυση Botox από μη εξειδικευμένο οφθαλμίατρο μπορεί να προκαλέσει βλεφαρόπτωση ή διπλωπία. Ο μέσος χρόνος έναρξης της δράσης της βοτουλινικής τοξίνης είναι οι 2-3 ημέρες και το μέγιστο αποτέλεσμα  εκδηλώνεται μέσα σε περίπου μια εβδομάδα. Η διάρκεια δράσης του φαρμάκου για το βλεφαρόσπασμο είναι συνήθως 3-4 μήνες, οπότε και πρέπει επαναληφθούν οι ενέσεις. Είναι σημαντικό να μη χρησιμοποιείται διαφορετικό σκεύασμα Botox διότι η φαρμακολογική δράση τους δεν είναι ίδια.


Εικ 3

Newsletter
Fill in your email address and subscribe to our newsletter in order to receive the latest updates from our website regarding ofthalmology.